Joulun lahja

Olen elänyt lapsuuteni pappani osittain rakentamassa vanhassa kansakoulussa, jossa vanhempani pitivät kyläkauppaa. Rakennus on yli 100 vuotta vanha, mutta edelleen hyvässä kunnossa. Talo on aikansa laatutyötä ja on tehty isoista hirsistä korkealle kivijalalle. Talossa oli huone, jota sanottiin putkaksi. Sanottiin ja väitettiin, että sinne pimeään putkaan laitettiin aikanaan koulun oppilaita rauhoittumaan, jos joku oli liian villi oppitunneilla. Nykyisin koulussa ei tällaista rankaisua sallittaisi.

Voit arvata, että putka oli jännittävä paikka minun lapsen mielikuvitukselleni! Jossain vaiheessa tajusimme veljeni kanssa, että sinne alkoi ennen joulua kertyä lahjapaketteja. Siitä tuli meille ilo, kun kävimme ennen joulua viileässä putkassa hypistelemässä ja ravistelemassa paketteja tavoitteena arvata paketin sisältö. Voi, miten pitkä aika oli odottaa jouluaattoa ja lahjoja. Jouluaatto se vasta olikin pitkä päivä. Aamulla herätessä tiesin, että lahjat saa vasta illansuussa ja siksi aattoilta ei tuntunut koskaan tulevan. Mikä ilo oli saada lahjat ja joulunpyhät menivät mukavasti uutuuksien äärellä.

Jouluun kuuluu odottaminen. Ennen joulua elettävä adventin aika on odottamisen aikaa, odotamme Jeesusta, tätä adventti tarkoittaa. Jeesus on enemmän kuin mikään sinänsä hyväkin tavaralahja. Kaikkea tavaraa emme tarvitse, mutta Jeesusta tarvitsemme. Vain Hän voi muuttaa ihmisen elämän. Raamatun jouluun liittyvät tapahtumat hienosti osoittavat meille, kuinka Jeesus tuli kaikkia ihmisiä varten. Jeesuksen syntymästä kerrottiin ensin paimenille, joita halveksittiin ja pidettiin niin epäluotettavina, etteivät he kelvanneet edes oikeuteen todistajiksi. Toisaalta taas Matteuksen evankeliumissa tapaamme itämaan viisaat miehet, jotka toivat Jeesukselle lahjoja. On pohdittu, että olivatko miehet jopa kuninkaita. Paimenet edustavat alaspainettuja ja tavallista kansaa. Itämaan viisaat miehet edustavat maailman kaikkia kansoja sekä he edustavat oppineisuutta, rikkautta ja valtaa. Näin Raamattu kertoo meille, kuinka Jumala kohtaa ihmisiä kaikista kansanryhmistä.

Jesaja kirjoittaa Jeesuksesta ja kansoista sanat, jotka sopivat kaikille: ”Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa kirkkaus.”

Jeesus on joulun todellinen lahja, mutta aina lahjan kohdalla on niin, että sen sisältö selviää vasta silloin kun se avataan.

Hyvää adventin aikaa ja rauhallista joulua sekä Jumalan siunausta uuteen vuoteen!

Kuva: Pixabay

Lopussa ohessa 1. adventtisunnuntain saarna, jossa puhun tien raivaamisesta Jeesukselle ja nöyrytymisestä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *