Pyhäkoulun ihmeellinen arki

Haastattelun teki Anneli Haapala

Miia Ojala pyytää lapset pyhäkoulussa lattialle piiriin istumaan. Jollain on allaan iso pino istumatyynyjä, jollain ei ollenkaan, mutta pienen selvittelyn jälkeen kaikille löytyy oma tyyny alustaksi. Sitten Miiakin polvistuu lasten kanssa piiriin ja suuntaa huomionsa heihin. Pyhäkoulu alkaa. Välillä pieni seurakunta purskahtaa nauramaan, välillä kuunnellaan kertomusta ja välillä vieruskaverin jutut kiinnostavat enemmän kuin pyhäkoulun opettajan tarina. Haasteellinen tilanne kenelle tahansa, mutta Miia selviytyy siitä kunnialla ja välillä taitaa opettajaakin naurattaa lasten puheet.

Minä ja tehtäväni seurakunnassa

”Nimeni on Miia Ojala ja olen kotoisin Riihimäeltä. Perheeseeni kuuluu mieheni lisäksi neljä lasta ja kaksi kissaa. Olemme asuneet Keski-Suomessa nyt kahdeksan vuotta, siitä Uuraisilla kuusi kuukautta”, Miia kertoo.

Tällä hetkellä Miia koordinoi Uuraisten helluntaiseurakunnan pyhäkoulun toimintaa ja on itse myös pyhäkoulun opettajana. ”Edellinen lapsityöntekijämme siirtyi toiseen seurakuntaan ja ketään toista työhön ei ilmaantunut”, Miia sanoo. Toiminnan ihminen kun on, hän tarttui härkää sarvista: ”Näin tarpeen laittaa pyhäkouluasiat kuntoon ja saada toiminnan jatkumaan entiseen hyvään malliin”, Miia kertoo koruttomasti. Vanhimmisto hyväksyi Miian pyhäkoulutyön koordinaattoriksi ja nyt on meneillään toinen kausi Miian suunnittelemilla vuorolistoilla.

”Ideoita pyhiksen kehittämiseen on pyörinyt mielessä. Myös erilaisten tapahtumien, kerhojen ja aktioiden järjestäminen lapsille kiinnostaa kovasti ja ne ovat rukousaiheitani”, Miia kertoo. Hän kuitenkin jatkaa, ettei ole varsinainen seurakunnan lapsityöntekijä, vaan hoitelee pyhäkoulun opettajalistat ja muut asiat, kunnes seurakuntaan nimetään uusi lapsityöntekijä tai niin kauan kun on hänen aikansa tehdä pyhäkoulutyötä.

Merkittävimmät asiat

”Uskoon tulo on merkittävin asiani elämässäni”, Miia sanoo.  Hän valottaa asiaa lisää: ”Jeesus on muuttanut minua ja elämääni niin paljon ja niin lyhyessä ajassa, että se itsessään on jokapäiväinen todiste Jeesuksen olemassaolosta ja Jumalan hyvyydestä. Olen saanut uskomattomia siunauksia Isältä ja olen kiitollinen päivittäin, että olen saanut tulla uskoon.”

Miia kertoo, että yksi upeimmista asioista hänen elämässään oli matka Israeliin. ”Toinen on ollut ilmestys, jonka sain muutama vuosi sitten helluntaina. Jeesus varusti minulle koko vanhurskauden sota-asun päälle ja lähetti minut matkaan tuhansien muiden kanssa. Se on ollut voimaannuttava ilmestys läpi vuosien.” Miia kertoo kiitollisena, että myös Taivallisen isän huolenpito jaksaa uudestaan ja uudestaan hämmästyttää.

Inhokit ja ilon aiheet

”Inhoan epäjärjestystä,” Miia irvistää. ”Jos kotini on sekaisin, tuntuu, että myös sisäinen harmoniani on sekaisin”, hän jatkaa. ”En myöskään pidä epäselkeistä asioista, siksi tykkäänkin opettaa lapsia pyhäkoulussa, heille asiat pitää olla mahdollisimman yksinkertaisia ja selkeitä”, Miia tiivistää.

Miia kertoo pitävänsä ylistämisestä: ”Ylistäminen on hyvin vapauttavaa ja iloa tuovaa. Mikä onkaan parempaa kuin ylistää Herraa tanssien ja laulaen!”

Raamatun paras kohta

Miia pähkäilee, että on vaikea poimia yhtä lempikohtaa Raamatusta. ”Kuitenkin psalmi 91 on auttanut minua aivan konkreettisesti”, Miia kertoo ja jatkaa taas, että kärsi pitkään eräänlaisesta pelkotilasta ja kun hänen miehensä lähti reissutyöhön, pienten lasten äitinä hän joutui napit vastakkain pelon kanssa.

Miia rukoilin Jumalalta apua ja viikon ajan Jumala tuntui nostavan psalmia 91 hänen mieleensä. ”Luettuani psalmin ensi kertaa, tiesin, että Jumala todella tarkoittaa myös minulle turvaa ja, että voin luottaa Hänen suojaansa. Muutaman viikon ajan, kun pelko meinasi hiipiä takaisin, luin psalmin ääneen itselleni. Sen koommin en ole enää joutunut tämän pelkotilan valtaamaksi”, iloitsee Miia.

Mitä sitten?

”Haaveilijana tahdon sanoa, että haaveilkaa isosti ja kurottautukaa haavetta kohden!” Miia innostuu. ”Mikään ei ole mahdotonta, kun Isänä on Jumala ja oppaana Pyhä Henki! Elämä on seikkailun arvoinen lahja!”

Pyhäkoulussa Miia jakaa lapsille nukkeja, joiden avulla mietitään sen kertaista Raamatun kertomusta. Sitä, että Jumala rakastaa ihmisiä valtavan paljon, vaikka olisi tehnyt tyhmiäkin asioita. Konkreettista ja yksinkertaista ja kuitenkin tavattoman iso ihme – ihan kuin Miia ja hänen elämänsä Jumalan käsissä.