Näkyykö usko arjessa?

Te olette maan suola. Mutta jos suola menettäisi tehonsa, millä sitten suolattaisiin? Se ei kelpaisi enää mihinkään, ja se heitettäisiin maahan ihmisten tallattavaksi. Te olette maailman valo. Kaupunki ei voi pysyä piilossa, jos se on rakennettu vuorelle. Eikä lamppua sytytetä siksi, että se piilotettaisiin ruukun alle. Se pannaan lampunjalkaan, ja siitä se loistaa kaikille huoneessa oleville. Antakaa tekin valonne loistaa, niin ihmiset näkevät teidän hyvät tekonne ja ylistävät taivaallista Isäänne. (Matt. 5:13-16, Uusi testamentti 2020)

Tämä jaejakso pohjautuu edeltävään autuaaksijulistukseen. Alkujakeissa kuvatun kaltainen vähäinen uskovien joukko on suolana ja valona maailmassa. Erilainen elämäntapa heijastuu kaikkialle.

Suolan tehtävä on olla mausteena ja säilöntäaineena. Suola estää pilaantumasta. Suolainen kristitty ei ole kuitenkaan sellainen, joka tuomitsee kaikki muut heidän syntiensä tähden. Hän ennen muita tuomitsee itsensä Jumalan sanan valossa, tunnustaa puutteensa ja turvaa Kristuksen armoon. Uskovassa ja seurakunnassa oleva suola on vanhurskasta elämää, joka koskettaa koko yhteiskuntaa.

Maailma itsessään ei ole valon paikka, vaan kristityt tuovat sinne Jumalan valon. Valo karkottaa pimeyttä. Todistus Kristuksesta ja Jumalan totuus ovat sitä valoa, jota meidän elämämme tulisi heijastaa. Valon ei tule olla kätkössä, eikä se voi pysyäkään piilossa, jos Jumala on saanut vallata sydämemme. Hyvät tekomme, arkinen elämä Kristuksen seuraajana väistämättä vaikuttaa ympäristöön. Näin toivomme, mutta välillä myös tuskailemme sen kanssa, että heijastaako elämäni Jeesusta.

Usein joudumme kipuilemaan, näkyykö usko arjessa? Se on terveellinen kysymys. Saamme punnita elämäämme armon valossa. Annetaan samalla Jumalan haastaa meidät uuteen elämään. Uuden elämän näkyessä meissä, se vaikuttaa tekstin mukaan sen, että ihmiset ylistävät Jumalaa. Aito usko puhuttelee ja vetää puoleensa ja kutsuu toisiakin tutustumaan valon todelliseen lähteeseen, Jumalaan. Seurakunta olemassaolollaan tuo Jumalan valtakuntaa maailmaan.

Kristityt yksilöinä ja yhteisöinä on kutsuttu muuttamaan maailmaa.    

Kuvat: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *