Yhteyttä rakentamassa

Anneli Haapala

Mieti hetki tilannetta, jossa haluat saada yhteyden toiseen ihmiseen. Haluat oppia tuntemaan hänet. Moni meistä etsisi tilaisuuksia viettää aikaa tämän ihmisen kanssa. Kyselisimme, keskustelisimme ja pyrkisimme kuuntelemaan toista.

Myös Jumala pyrkii yhteyteen kanssamme. Raamatussa kerrotaan esimerkiksi Kainista ja Abelista, jotka olivat veljekset. He kumpikin uhrasivat Jumalalla, mutta Jumala mieltyi enemmän Abelin uhriin. Kain suuttui kovasti, jolloin Jumala kysyi Kainilta, miksi tämä oli vihainen. Tietenkin Jumala tiesi Kainin vihan syyn, mutta hän halusi kuulla sen Kainilta. Jumala halusi yhteyden Kainiin, mutta ei pakottanut häntä siihen.

Raamatun kertomuksessa ei mainita vastasiko Kain Jumalalle, mutta seuraavaksi kerrotaan, että Kain tappoi veljensä. Tämän jälkeen Jumala kysyi taas Kainilta: ”Missä on veljesi Abel?” Jumala olisi halunnut kuulla Kainin puhuvan hänelle, tulevan yhteyteensä, mutta Kain vastaa hyvin kiertelevästi eikä halua luoda yhteyttä.

Voimme vain miettiä, mitä olisi tapahtunut, jos Kain olisi pysähtynyt kuuntelemaan Jumalan kysymyksiä ja vastannut niihin. Jos hän olisi vaikkapa kertonut Jumalalle, että hän koki epäoikeuden mukaisena Jumalan mieltymisen Abelin uhriin. Jostain syystä näin ei käynyt, mutta kertomus tuo esiin sen, että Jumala haluaa kipeästi yhteyden meihin riippumatta siitä, mitä olemme tehneet. Tämä yhteys on meidän jokaisen saatavilla, jos vain haluamme pysähtyä puhumaan ja kuuntelemaan Jumalan ääntä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *